Zeytinyaginin Turleri:
1-Riviera zeytinyagi: Rafine ve Naturel z.yaginin belli oranda
karisimi ile elde edilir. Ozellikle yemek ve kizartmalarda tercih
dedilir. Asit orani en fazla %1'dir.
2-Rafine zeytinyagi: Zeytinyagi asit orani yuksek oldugundan rafine
edilmesi gerekir. Fiziksel rafine islemi sonrasinda elde rafine
zeytinyagi hemen hemen sifir asit oranina sahiptir. Rafine yada
Light z.yagi daha cok z.yaginin kuvvetli lezzetine alisIk olmayan
kimseler tarafindan tuketilir.
3-Naturel zeytinyagi: Sizma ve naturel olarak ikiye ayrilir. Sizma
zeytinyaginin asit orani en fazla %1'dir. Zeytinyagi icinde en
makbulu sizmadir. Cig olarak salata ve soslarda tuketilir. Naturel
zeytiyagi yada extra extra zeytinyaginda asit orani %1-2 arasindadir.
*Yine zeytinin sekerinden, zeytin cicegi kolonyasindan, zeytin
salatasindan, sabunlarina kadar bircok urunu devardir.
*Bugun dunyanin en onemli kanser ilaci kopek baligi kikirdagidir.
Kopekbaligindan cikan sgualene adli madde sizma zeytinyaginda bol
miktarda bulunur Gunde 100 cl . zeytinyagi tuketimiyle kopekbaligi
kikirdagindan alinacak kadar sgualene alinir. Zeytinyagi kanser
riskini % 50'ye yakin azaltmaktadir
* Zeytinyagi hucreleri korur. Zeytinyaginin icinde bulunan Oleiprine
adli madde sayesinde hucreler yenilerek kansere karsi hucreleri
korur.
*Zeytin yagi uretim asamasinda isiyla temas etmemesi gerekiyor. Bu
nedenle sagliklisi Riveriya degil, Sizma olanidir. Aslinda en
dogrusu, kokusuna alisip mumkun oldugunca az veya hic rafine
edilmemisi kullanmaktir.
*Zeytin agacinin dallari, yapraklari ve recinesi oldugu kadar,
yagida yillardir ilaclarin bilesimlerinde yer alan dogal maddelerden
birisidir, dogal bir ilactir.
*Yiyecegin yanisira merhem olarak da kullanilan zeytinyagi; tahrisin
neden oldugu aci ile yanmayi giderici ve yumusatici ozellikleri olan
losyondurda
*Zeytinyagi, derinin folikullerine penetre olabildigi icin, gerek
internal gerekse eksternal dokularin yara veya iritasyonunda ve
enfeksiyonlara karsi faydalidir.
*Sindirim sistemini etkiler; ister soguk olsun, ister sicak olsun
zeytinyagi mideyi cepecevre koruyucu bir tabakayla sararak mide
asitini azaltir. Yemek oncesi veya sonrasi alinan bir kasIk
zeytinyagi, mide zarini ortup alkolun islemesini onleyecegi gibi,
karisIk ickilerin yol actigi sarhosluguda azaltir.
*Gastrit ve ulsere karsi korumada etkin yardim saglar. Hazmi en
kolay olan zeytinyagi besinlerin bagirsaklar tarafindan cok daha iyi
emilmesini saglayarak bagirsaklarin calismasini duzenler.
Isitilmis olsun yada olmasin zeytinyagi gastrik asiditeyi
azaltabilmektedir. Tahris giderici etkileri ulsere karsi koruma
saglar. Bagirsaklardan yiyecek gecisini kolaylastirmak suretiyle
konstipasyona engel olur.
*Zeytinyagi safra kesesinin kontraksiyonlarini (kasilma) ve safra
salgilanmasini uyararak safra tasi olusum riskini azaltir, hazmi
kolaylastirir. Dalakta tas olusumunu onler. Sariliga ve karaciger
sancilarina iyi gelir.
Oruc tutanlar, sahurda bir corba kasigi zeytinyagi icerse safra
kesesi ve barsaklari rahatlatacaktir.
*Sabah kahvaltidan once alinan 1 veya 2 corba kasigi zeytinyagi -
basit kronik kabizliga - iyi gelir (daha iyi netice icin suyla
karistirilabilir). Basur sIkayetlerini giderir; sicak olarak icilir.
*Anne sutundede bulunan E vitamini ve oleik asit icerigi ile
zeytinyagi, normal kemik gelisimine katkida bulunur. Anne karninda
ve dogumdan sonra bebegin beyninin oldugu kadar, genel olarak sinir
sisteminin gelisimini de desteklediginden, gebe ve emziren annelere
ozellikle yararlidir.
*Zeytinyagi yaslanmanin, hem genel olarak doku ve organlar, hemde
beyin fonksiyonlari uzerinde ki etkilerini geciktirmektedir.
*Yuksek tansiyonu dusurur; yapraklari ve dallarindan cay yapilir.
Taze yada kuru zeytin yapragini 300 gr. suda 15 dakika kaynatip,
suzdukten sonra seker ilave edrek 15 gun boyunca her sabah aksam
sicak icmek faydalidir.
*Kan sekeri seviyesinin dusmesine yardim eder
*Agri, romatizma, burkulma ve adale incelmelerinde; zeytinyagi
surulur veya 200 gr taze cicek ve yaprak, 100 gr sari papatya ile 1
kg zeytinyagini arada sirada karistirarak iki saat 'benmari' icinde
kaynattiktan sonra icindekileri suzup agri veren yerler ovulur.
Kapali yaniklarda zeytinyagi surulerek kullanilir.
*Kotu kolesterol LDL'yi azaltirken, iyi kolesterol HDL'yi artirir.
(Yuksek LDL kolesterolu seviyesine bagli olarak yukselen kolesterol
seviyesinin aterosklerotik kalp hastaliginda nedensel rol oynadigi
kuskusuzdur.Epidemiyolojik veriler koroner kalp hastaligi
vakalarindaki dususun total veya LDL kolesteroldeki dusus ile
beraber oldugunu gostermektedir.)
*Diyetle alinan doymus yag asitlerinin (DYA) total kolesterol
seviyesini yukseltettigi iyi bilinmektedir. DYA ile tetiklenen
kolesterol yuksekligi cogunlukla LDL kolesterolundeki yukseklige
baglidir. DYA ve hayvansal yagdan zengin diyetler HDL kolesterolu ve
apo A-1 de de yukselmeye yol acar.
*Yuksek karbonhidratli ve dusuk yagli diyet tuketen toplumlarda
dusuk HDL kolesterol ile dusuk LDL kolesterolun birlikte bulunmasi
koroner riski artirmazken, yuksek DYA iceren diyete bagli olarak
LDL'nin yukseldigi toplumlarda daha yuksek HDL seviyesine ragmen
koroner riski yuksektir.Yuksek hayvansal yag iceren diyetlerin LDL-
HDL oranini, dusuk yag iceren veya coklu doymamis yag asitinden
(CDYA) zengin diyetlere kiyasla daha fazla yukselttigi gorulmustur.
Laurik, miristik ve palmitik asit birlikte tum DYA larin basinda
gelirken, mistrik asit tereyaginda, hurma cekirdeginin yaginda,
hindistan cevizinin yaginda bulunmaktadir.Son ikisi ayni zamanda cok
yuksek oranlarda laurik asitte icerirler.Bu uc yagdan hangisinin
kolesterol yukseltme potansiyelinin en fazla oldugu hala tartisma
konusudur. Her ucununde LDL kolesterolunu yukselttigi yapilan
calismalarda gozlenmistir.
DYA yerine linoleik asit konuldugunda total kolesterolde dususe
neden olmaktadir.
Diyetteki baslica tekli doymamis yag asidi oleik asittir.Oleik asit
zeytinyaginda hakim olan yag asididir.
Dusuk yagli, yuksek karbonhidratli diyetler total ve LDL kolesterol
konsantrasyonlarini anlamli olarak dusururken ayni zamanda
kesinlikle HDL seviyesinde de dususe neden olur.
Zeytinyagi saglikli lipid dusurucu diyete yararli katkida bulunur.
*Kalp dostu;zeytinyagi hayvansal yaglarin tersine kandaki kolesterol
miktarini ve dolayisiyla kalp krizi riskini azaltir. Kan
plateletlerinin toplanmasina engel olarak kan pihtilasmasi riskini
de yok eder.
*Icerdigi linoleik asit yuzdesi nedeniyle anne sutune benzeyen
zeytinyagi, inek sutune katildiginda anne sutune yakin deger elde
edilir. Sutu kesilen anneler yagsiz inek sutune biraz zeytinyagi
katip bebege verilebilir.
*Gunde birkac damla zeytinyagi bebegin gelisimine buyuk katki saglar.
*Icerdigi E, A, K vitaminleri ile her yastaki cocugun gerekli
ihtiyacina yanit verir. Bu vitaminler kemiklerin dogal gelisimine ve
minerallesmeye yardimci olup, guclenmesini hizlandirir. Her yastaki
insan icin yararlidir.
*Bobreklerin islahinda, taslari dusurmede, bagirsak kurtlarini
dusurmede, karin agrisinda sicak su ile icilmesi iyi gelir.
*Cocuklari rasitizmden korur. Siyatik, mafsal agrilarina iyi gelir;
zeytinyagi tortusu surulur.
*Agizda calkalandiginda ,dislerin beyaz olmasini saglar,dis etlerini
korur, dis curumelerini onler.
*Zeytinyagi saglik ve guzellik kaynagidir. Cilde ve saclara cok
faydalidir. Cildi besler, korur ve yumusatir
*Saclari dokulenlere; 1 yumurta sarisi ve zeytinyagi karisimini sac
diplerine surerek 1 saat bekletilip daha sonra yikanmasi, arada bir
tekrarlanmasi gerekir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder